1. Vad är Mobilt BankID?

Mobilt BankID är en elektronisk legitimation – en digital motsvarighet till ditt ID-kort eller pass – som används för att identifiera dig och signera digitalt i Sverige. Tjänsten togs fram i början av 2000-talet av ett bankkonsortium för att möta behovet av säker e-legitimation​.

Den första BankID-legitimationen utfärdades 2003 och sedan dess har användningen ökat explosionsartat​ Mobilt BankID, lanserat 2011 för smartphones och surfplattor, blev snabbt den dominerande formen​. Idag använder över 8 miljoner svenskar BankID och år 2019 hade 84% av befolkningen (16+ år) Mobilt BankID​. Det har därmed blivit standardmetoden för inloggning hos banker, myndigheter och andra e-tjänster, och möjliggör även populära tjänster som Swish​.​

Hur fungerar det? Mobilt BankID bygger på certifikatbaserad säkerhet och asymmetrisk kryptering. Det betyder att varje användare har ett unikt nyckelpar: en privat nyckel som lagras säkert i BankID-appen på mobilen, och en publik nyckel som används för att verifiera underskrifter​.

När du loggar in eller signerar något med BankID, skapar appen en digital signatur med din privata nyckel efter att du angivit din personliga kod. Den publika nyckeln (certifikatet) hos BankID-tjänsten verifierar underskriften, vilket bekräftar din identitet för den tjänst du använder. Detta upplägg liknar tvåfaktorsautentisering: något du har (din enhet med BankID-certifikatet) och något du vet (din PIN-kod). Din PIN-kod lagras aldrig på BankID:s servrar, vilket ytterligare skyddar din identitet​.

Dessutom utfärdas BankID endast av banker efter noggrann ID-kontroll, vilket knyter e-legitimationen till ditt personnummer. Sammanfattningsvis fungerar Mobilt BankID som en digital nyckel: endast du, med din telefon/platta och kod, kan “låsa upp” tjänster och skriva under avtal online.

2. Hur säkert är Mobilt BankID?

Mobilt BankID anses vara en mycket säker identifieringsmetod. Rent tekniskt har BankID under sina 20 år aldrig knäckts eller hackats – krypteringen och säkerhetsfunktionerna har aldrig blivit komprometterade enligt företaget bakom tjänsten​.

All känslig information (ditt certifikat och privata nyckel) ligger endast i din egen enhet, inte på någon central server, och varje transaktion signeras unikt. Detta ger en klar fördel jämfört med många andra inloggningsmetoder. Till exempel eliminerar BankID behovet av svaga lösenord (som kan gissas eller läckas) och är robustare än engångskoder via SMS (som kan fångas upp vid t.ex. SIM-kortskapning). Med BankIDs PKI-teknik (Public Key Infrastructure) blir det kryptografiskt extremt svårt för en utomstående att förfalska din identitet eller manipulera en transaktion​.

Man skulle behöva komma över din privata nyckeloch din PIN-kod för att lyckas – något som i praktiken är nästintill omöjligt utan ditt samarbete.

Fördelar: BankID erbjuder hög säkerhet genom sin design. Varje BankID är unikt och kan inte kopieras eller flyttas till en annan enhet utan att användaren aktivt godkänner det​. Appen har dessutom skyddsmekanismer mot fjärrstyrning och avlyssning, vilket motverkar trojaner som försöker ta kontroll över din mobil på distans​.

De flesta banker och tjänster som använder BankID visar också tydligt vad du håller på att göra (t.ex. “Loggar in på Skatteverket” eller “Signerar betalning på 1 390,00 SEK till Företaget AB”) när BankID-appen öppnas för godkännande. Den höga säkerhetsnivån och användarvänligheten har gjort att både organisationer och användare känner stort förtroende för BankID-systemet​.

Svagheter och möjliga sårbarheter: Den svaga punkten med BankID ligger sällan i tekniken – utan i människan som använder det. Bedragare som vill utnyttja BankID riktar in sig på att manipulera användaren, eftersom de inte kan ta sig förbi krypteringen direkt​.

En inbyggd egenskap hos BankID är att en inloggning eller signering kan startas av en part och sedan godkännas av användaren på distans. Det vill säga, du kan få en BankID-förfrågan i appen utan att själv ha öppnat appen först. Detta är den största säkerhetsrisken: någon kan initiera en falsk transaktion eller inloggning i ditt namn och lura dig att tro att den är legitim, så att du själv godkänner den​. Kriminella utnyttjar denna mekanism genom social ingenjörskonst (mer om det nedan) – t.ex. ringer upp dig och utger sig för att vara från banken och ber dig ”identifiera dig” med BankID, varpå de får tillgång​

En annan potentiell sårbarhet är om din enhet skulle vara komprometterad av skadlig kod. I dagsläget finns inga kända fall där någon virus specifikt knäckt BankID-appen, men om din telefon eller dator är infekterad kan illasinnade program teoretiskt försöka läsa av skärmen, registrera knapptryckningar eller på annat sätt kringgå säkerheten. BankID-appen försöker motverka detta, bland annat genom att inte fungera på rootade eller jailbreakade enheter (där viktiga säkerhetsspärrar i operativsystemet har tagits bort)​.

Det är ändå viktigt att du själv håller din enhet uppdaterad och skyddad (se tips i avsnitt 4). Slutligen handlar säkerhet också om ansvar: BankID är så säkert som du själv gör det. Om du slarvar med din kod (t.ex. skriver den på en lapp) eller låter obehöriga använda din mobil, kan förstås säkerheten äventyras. Men i det stora hela anses Mobilt BankID vara en av de säkraste metoderna för digital legitimering som finns tillgängliga för allmänheten​.

Tekniken är säker, så länge användaren hanterar den säkert!

3. Hur går Bank-ID bedrägeri till?

Trots BankIDs inbyggda säkerhet har bedragare hittat sätt att lura användare att omedvetet ge dem access. Här är några vanliga metoder:

4. Så skyddar du dig mot Mobilt Bank-id bedrägeri

Ingen vill råka ut för bedrägerier, och lyckligtvis finns det många steg du kan ta för att minimera risken. Här är några konkreta åtgärder:

UnoQlick Protect lägger till en extra spärr: här ser vi en notis som talar om att någon“Eric”) vill låsa upp BankID-appen. Först när en betrodd person godkänner förfrågan låses appen upp, vilket stoppar bedragare från att utnyttja BankID utan ägarens vetskap.

5. Framtiden för Mobilt BankID

BankID utvecklas kontinuerligt för att möta nya säkerhetsutmaningar och behov. Framöver kan vi förvänta oss flera förbättringar som ytterligare stärker säkerheten:

Sammanfattningsvis går trenden mot ökad säkerhet och användarkontroll. Fler inbyggda kontrollfrågor, fler tekniska skyddslager och mer information till användaren om vad som håller på att godkännas. Samtidigt jobbar BankID på att behålla smidigheten – den enorma framgången beror ju på att det är enkelt att använda. Balansen mellan säkerhet och användarvänlighet kommer fortsatt att finslipas. Vi kan dock vara ganska säkra på en sak: bedragarna kommer inte sluta försöka hitta på nya knep, så BankID-teamet och vi användare måste hela tiden ligga steget före.

Var alltid på din vakt och hjälp gärna nära och kära att förstå riskerna. Mobilt BankID är ett fantastiskt verktyg som öppnat upp en ny värld av digitala tjänster – så länge det används på rätt sätt. För mer tips om hur du skyddar dig, läs gärna vårt blogginlägg Hur du skyddar dig. Kom ihåg att din vaksamhet är det bästa skyddet. Var extra uppmärksam, så kan du tryggt fortsätta dra nytta av alla fördelar med Mobilt BankID i din vardag. Stay safe!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Med distansstyrning kan du till exempel byta kanal, sätta på ett Youtube klipp eller ändra radio kanal, var du än är. Både till ditt egna konto eller till någon annas konto eller profil som du har till gång till.

Med distansadministration kan du lägga till och ta bort innehåll till en profil, var du än är. Både till dig själv eller till någon annas konto eller profil som du har till gång till.

Följ våra senast lösningar och
App-uppdateringar